Nu blommar många tidiga rhododendronhybrider och trädgården genomgår säsongens första färgexplosion. 

Jag är en stor rhododendronfantast, dock inte pga blomningen utan pga vintergrönskan. Trädgårdens till naturen avgränsande delar är som gjorda för rhododendronodling med den sura jorden och tallarnas skugga som finns där. Under sådana förhållanden är rhododendron  ytterst lättodlade. Det enda jag gör är att jag lägger ut lite anpassat gödsel efter blomningen, fast inte ens det blir av varje år. 

Under mina tio år som rhododendronälskare har jag lärt mig att rhododendron visar tydligt om den inte mår bra. Det största hotet är kombinationen tjäle i backen och sol på vårvintern. Vattenbrist på försommaren påverkar tillväxten och nästa års blomning negativt. 

Rhododendron har kompakt rotsystem och är lätt att flytta. I stort sett alla rhododendron tål beskärning bra, även ganska hård sådan. 

En sak jag inte visste i början är att blomknopparna har en mycket starkare färg är den utslagna blomman. En vitblommande rhododendron kan mycket gärna ha en stark rosa knopp. En ljusgul har ofta häftiga orangefärgade knoppar. 

Med åren kom jag att föredra lite lösare blomklasar i mjuka färger och vill numera helst skippa röda sorter. Den starka färgen som Halvdan Lem och Scarlet Wonder har är för påträngande så här års, den skär sig med vårens annars skira färgskala. 


Dora Amatheis


Glesa Halvdan Lem och Pieris 'Mountain Fire' med sina röda nya blad till höger 

  

Goldkrone är senaste tillskottet till min "samling" av gula rhododendron. I verkligheten har den är starkare gul nyans åt det kalla hållet. 

 

Rhododendron makinoi 'Jens Jörgen Sörensen'  har de snyggaste bladen 

 

Sneezy är en gammal planta men har av olika anledningar inte mått bra under sin uppväxt. Blommar för första gången i år med mycket trevliga blomklasar. 


En utslagen Sneezy


Sneezy på nära  håll

 

Gletchernacht är den blåaste av alla, av mig kända, rhododendron

Princess Anne

  

Graziella

 

Den här rosa har jag inte koll på, den röda är storvuxna Halfdan Lem


Favoriten Goldbukett

 

med röda stänk i svalget

 


Även goldbukett har en starkare gul nyans i verkligheten än på bilden,  den här gången åt det varma hållet. 

Många sorter blommar lite senare, likaså azaleorna så jag lär återkomma till min trädgårds kära stöttepelare.