Ännu en bloggsamling har dragit igång, denna gången hos Maribel garden. Varje vecka bestämmer hon en ny färg som vi får gotta oss i.

 

maribelsgarden.blogspot.se


När jag ser på Maribels egna inlägg slås jag av hennes ljusa tolkning. En ortroligt vacker färg på blommor som nästan inte alls förekommer i min trädgård. Man kan undra varför. 

En del av förklaringen är att jag inte odlar rosor och pioner trivs inte heller i min lerfattiga jord. En annan är att jag generellt dras åt varma nyanser inom alla färger. 

Men så hittade jag ändå några ljusa, svala rosa nyanser i arkivet. Generellt gäller att de ljust rosa tonerna tillhör försommaren. 


Petunia tillhör inte mina favoriter, men denna svala skönhet kunde jag inte stå emot. Uppdragen från stickling, vilket gör mig lite stolt. Det här en näring-, sol- och vattenkrävande planta som inte har någon självklar plats i min trädgård. 


Rhododendron är däremot helt självgående på vår skogsnära tomt.

 


Flikbladig fläder, Sambucus nigra " Black Lace ". Anspråkslös är bara förnamnet, även här.

 


Så rosa en iris kan bli. Tror jag. Iris germanica 'Prefence', Köpt på växtmarknad av självaste Christina Fryle, som är en stor trädgårdsförebild för mig. 

  


Självsådd digitalis



Indigofera 'Pink Sensation' har visat överraskande trevliga egenskaper hittills. Den har dock den riktigt stora prövningen, vintern framför sig.

 


Weigela florida 'Nana Variegata'

 


Spansk näva. Klipps med fördel ner efter den första blomningen. Vattna och se vad som händer.

 


Lilja 'Aphrodite'.



Cornus chinensis 'Satomi'



Stjärnflocka av sedan länge förväxlad  sort. Det finns så många och de är så lika.

 


Hm. Det här är ju en simpel nejlika. En fantastisk men förbisedd marktäckare i torra lägen. Klarar slänt, bara en sån sak. Grönt, rättare sagt silvrigt bladverk hela säsongen. 

 


Klematis "Hagley Hybrid' är däremot en fuktälskare



Astilbe likaså 

 


Flox kan i stort sett inta alla tänkbara rosa nyanser.

 

Dahlia 'Melody Harmony' är höstens svalaste rosa hos mig.

Plötsligt inser jag att jag skulle man kunna fortsätta i det oändliga, rosa blommor lider man verkligen inte brist på. Eller hur?