Det här kommer att bli ett låååångt inlägg. Jag älskar nämligen alla nyanser av rött och mitt livs trädgårdsstorsatsning har handlat om röd blomning. 

Det är inte för att jag tycker att rött är särskilt sött, snarare vågat och häftigt, åtminstone i trädgårdssammanhang. 

Det började med att jag hade en önskan att vara lite originell. Den helvita skymningsrabatten var redan uppfunnen, likaså den lime-blå kombinationen av daggkåpa och stäppsalvia. Rosa pioner omgivna av digitalis tyckte jag var lite väl romantiskt för vårt  70-tals hus och lavendel och malört klarar sig dåligt i sur skogsjord i västkustens blöta klimat.

Å andra sidan har jag alltid tyckt att röd är den bästa och mest slagkraftiga accentfärgen inom heminredning. Jag har också alltid tokälskat Gudrun Sjödéns färgstarka mönster och tyg varav de som rör sig på den röda färgskalan är nästan alltid vackrast i mina ögon. 

Så röd och orange, helst i kombination med cerise skulle bli mitt signum i trädgården. Det gällde bara att samla mod till att våga vara lite kaxig. Det är lätt att tolka ambitioner av det här slaget som storhetsvansinne, rött är ju ingen ödmjuk färg direkt. 


Uteplatsen under balkongens tak i öster klädde jag i rött 


och det går väl an att ha röda pelargoner, men 

  
det lyser rött i mina rabatter också.

Liljor visade sig vara lättodlade i trädgårdens väldränerade jord

Så jag köpte fler


Och de förökade sig snabbt


För säkerhets skull beställde jag klarröda fuchsior på nätet för att kunna klä de hårda ytorna i rött

 

dahlior, fuchsior, t o m rhododendron och luktärt skulle vara röda

 
Och jag sörjde när jag av misstag gav bort knölen till denna fantastiskt rikblommande dahliasort 

Medan den här klena sorten slängde jag till slut. Tre blommor per säsong duger inte.

 

Till och med min kamelia blommade i rött, fast det visste jag inte när jag köpte plantan på utförsäljning 

och på sensommaren skulle helenium representera det röda


Och monbretia, som också visade sig stortrivas utan att ha sin dåliga härdighet i åtanke.


Och det är ingen brist på det röda bara för att det är vinter. 
Ja, ni ser. Och då har vi inte ens varit inomhus. Hos Helena  blommar fredagen i rött den här veckan.