Veckans tema på Blommig fredag faller mig verkligen i smaken, jag är nämligen superförtjust i klot. 

Jag har nog alltid varit det, men föll pladask gjorde jag när jag besökte Katarinas trädgård i Lund för något år sedan. Alla känner väl till hennes fantastiska villaträdgård och myrtensamling och skulle man missat den av någon oförklarlig anledning så rekommenderar jag varmt ett besök. 

Jag tilltalas av de runda formernas förmåga att skapa struktur och balans inte minst i en naturnära och naturlik trädgård som min. Av samma anledning är det en oerhört fördel om kloten är vintergrön. 

Min största rundklippta idegran mäter väl en 15-20 meter i omkrets. 

 

I stora perennrabatten har jag slängt ut några stycken thuja occidentalis  'Danica'. Ett mycket bra alternativ till buxbom i högre zoner. 

  

De klarar vintern även i kruka hos mig, vilket inte buxbom gör. Här står de och väntar på en lite mer fantasifull placering, men först måste jag hinna med att ta hand om alla löv som ligger på de gruslagda ytorna.


Många rhododendron har en naturligt rundat växtsätt, vilket är tacksamt, men det går alldeles utmärkt att forma och klippa också. Det här är en buske på 120 cm i diameter och ska inte bli så mycket större, hade jag tänkt. 

 
En annan, mycket snygg klotthuja, Thuja occidentalis 'Mirjam' i förgrunden och en Abies koreana till vänster. De växer till klot på egen maskin. Mycket långsamt.

Min lilla älskling, den lilla självsådda idegranen som jag hittade klen och yvig för 11 år sedan. Nu är den klumpig och kortbent, men oj vad jag är förtjust... 

 
Jag skriver ofta om min fäbless för formklippning och då blir det alltid klot. Här heter offret Spirea japonica 'Magic Carpet'.

Jag har haft några buxbomsklot sedan tidenernas begynnelse, men för några år sedan blev det stopp på samlandet pga svampsjukdomen som spridde sig.  Jag hade som tur sluppit eländet och våras vågade jag mig på nyinköp. Då anlade jag den här rabatten under björkarna. Buxbom klarar torkan under björkarnas maffiga krona utan några som helst problem. 

 

Helt klart inspirerad av Katarina. Fast det får gärna bli lite fart på växandet om någon sorts liknelse ska vara möjlig.

  

Hos Helena kryllar det av runda former