Semesterledigheten bjuder på lite annorlunda trädgårdsupplevelser. Vi tillbringar den mesta tiden hemma men en kortare utlandsvistelse har vi pressat in. 

Jag har av bekanta hört talas om en enorm perennodling i trakter som vi skulle passera. En snabb googling gav för handen att även privatpersoner var välkomna att handla. Nu var inte shopping det huvudsakliga målet utan att se hur det går till och upptäcka nya växter i ett annorlunda klimat och framför allt i annorlunda jordmån. Området är känd för sin sandiga jord. En öken, om det inte vore för det höga grundvattnet på bara ett par meter, som är lättillgängligt för större växter. Jag har sällan sett frodigare trakter. 

Intrycket var överväldigande. 

Skuggväxter i kilometerlånga rader i ren sand.

 

Som här: Hosta 'Patriot', vars pris låg runt 20 kr/st.

 

Ormbunkar

 

Avdelningen för solälskare, här syns solhatt och flox.

 

Jag har aldrig tidigare haft  förmånen att se något liknande

 

Åtråvärda plantor så långt ögat kan se.

 

Rosor i sand. 

Mitt senaste dille är enfärgade hostor, här Hosta 'Lakeside Coal Minor' som är den mörkaste jag har sett. Den fick faktiskt följa med. Hoppas att bladens vågiga kanter framträder lite mer längre fram. 

Avslutningsvis en naturupplevelse. Jag upptäckte denna skönhet bland alla ängsblommor joggandes på en flodvall. En mörkblå helbladig klematis, endast ca 30 cm hög och med oemotståndliga små klockor. 

Clematis integrifolia i full sol på ungersk äng på sluttande flodvall. Den växer tillsammans med salvia och diverse gräs. Jag känner mig som en växtjägare.