Silverfärgade blad är mycket effektfulla och malört, lammöron, blåsvingel, silverek eller silverpäron är klassiska i sammanhanget. 

Till vårt mörka hus har jag i första hand samlat på mig gulbladiga växter och har inte riktigt insett de silvrigas fördelar tidigare. Men det håller på att förändras. 

 


Jag är helt såld på underbara Abies koreana 'Icebreaker' och kommer att beställa en planta till våren. Bilden är tagen av mig i en  fantastisk samlarträdgård i mellersta Sverige.  Plantan finns att köpa hos Larz  Danielssons Spezialplant.

  

Nyutsprången syneleisis, en favorit i lunden. 

 

Finfina variegerade irisar. De blommar ibland, men det är bladen jag vill ha dem för.

 

Brunnera macrophylla 'Jack Frost'. 

Jag önskar att silvriga blad användes även i andra sammanhang än den lila-blå-silver - färgskalan, att man kunde se silver tillsammans med bl.a. orange/ocker eller rött och bli inspirerad.

Avslutningsvis kan jag inte låta bli att visa ett par nytagna bilder på en häftig, silvrig växt från en annan del av världen.

 


Så här ser det ut i Miamis botaniska trädgård. Jag har aldrig tidigare sett silvriga palmer, de är fantastiskt vackra. Inget för oss direkt, men man kan gå och roa sig med att fundera på möjliga ersättare i vårt i klimat.

 

Amerikanska miljöaktivisten,  Marjory Stoneman Douglas ska ha spelat en stor roll i denna tropiska botaniska trädgårds tillkomst och utformning. Här avbildad i naturlig storlek i silverskimrande brons.

 
Med detta silvriga bidrag till Charlottas länksamling önskar jag er alla ett riktigt 
Gott Nytt År   
i trädgården och i det övriga livet.