Vi bor granne med en tallskog. Höga träd ger faktiskt inte så värst mycket skugga i söder som man kan tro. Solen går högt, så skuggan blir kort. På morgon och på eftermiddag hittar solen till skogskanten och ger bra odlingsbetingelser för en lång rad av buskar och perenner. 

I området där trädgården övergår till otuktad (sanning med modifikation) natur växer det blåbär och då behöver man inte vara en Einstein för att räkna ut vilka växter som trivs där. Rhododendron är ett säkert kort i såna lägen. Mycket vatten rinner ner för berget och tallarna i söder skuggar mitt på dagen. Väskustklimat tillkommer med fuktig luft och en hel del regn. Mer än så kan man väl knappast önska sig om man är ett rhododendron. Jag har satsat hårt på dessa underskattade vintergröna buskar. Jag gillar både färgexplosionen i maj och bladens variationsrikedom resten av året. 

Förra årets vårvinter med tjäle en bit in i april tog hårt på rhododendron på västkusten, men det är bara några få som dog. De flesta har repat sig. Rhododendron tål beskärning mycket bra och har en förmåga att bryta på gamla ved nästan som idegranen. Det kom väl till pass förra sommaren. 

 

Grannens katt, stjärnmagnolia, lunddocka och kungsängslilja trivs bra i tallarnas skugga. Jag misstänker att den här katten kan vara en del av förklaringen till att vi får relativt sällan rådjursbesök i trädgården trots att de patrullerar utanför för jämnan. Visst verkar det som att hon känner sig som herre på täppan?



Rhododendronblomningen pågår i ca 1,5 månad från slutet av april en bit in i juni


Starka färger i slutet av maj



Bladen dominerar senare på säsongen

 

Lite färg lyckas jag alltid pressa in, här i form av prärieväxter. Vid skogskanten. Hm. Det får gå.  


Tiarella under ginkon, daggkåpa och lunddocka till höger. I bakgrunden lyser ett hakonegräs. Växter med snygga blad är fantastiska. 

  
Här går stigen upp till skogen. Gräsmattan byts mot täckbark bakom krönet.


Gaffelolvon, hortensia, hosta, kransveronika, ormbunkar och i förgrunden Diphylleia cymosa trängs i samma plantering


 


Vyn från skogen 

 


Flocknäva breder ut sig, men är lätt att bli av med om det behövs

Underplanteringarna syns dåligt på dessa bilder så jag kan tillägga att jag har en del flocknäva som jag tycker är en fantastisk marktäckare. Cornus canadensis, amerikanskt hönsbär, rekommenderar jag endast på platser där den kan sprida sig ohämmat. Hostor och tiarella är fantastiska, fast den senare gillar inte bara jag utan även Bambi, tyvärr. Under hosta kan man ha lökväxter. 

Som kantväxt i en upphöjd torvplantering satte jag daggkåpa av ekonomiska skäl vid tidernas begynnelse, vilket jag kan ångra idag. All den plats de tar kunde jag sparat till roligare växter. I en lundmiljö som skogskantens finns fantastiska möjligheter.