Veckans tema på Blommig fredag, Solen, har orsakat mig en del huvudbry. Min fotograferingskonst befinner sig inte på den nivån att jag ens leker med tanken att föreviga någon solnedgång eller andra motiv i motljus. Nej, jag fick lära mig att trädgården gör sig bäst på bild vid lätt molnigt väder och det är väl enklast så för nybörjaren. Det finns inga "solbilder" i arkivet med andra ord. 

Samtidigt handlar fotografering om att fånga ljuset (fotografera = ljus + pensel = måla med ljus) och ljuset kommer från solen, så man bör ta sig an utmaningen om man vill utvecklas. 

Ja, hur hitta bidrag till länksamlingen tills dess?

Vissa växter få oss att associera till solen. Solrosen är given, men även solbrud, Helenium autimnale är en sådan växt för mig. Och den är inte ens gul alla gånger, det är nog namnet jag gillar.

Helenium har jag flera välmående bestånd utav, så låt mig presentera mina substitut för solen: solrosen och solbruden.Den här solen är fotad i mina föräldrars trädgårdI sällskap av en nyplanterad perukbuske. Den gamla peruken, som jag i  6-7 års tid kämpat med att stamma upp, frös tillbaka till grunden förra året. Suck. 

 


Här är det ett judasträd, Cersis canadensis 'Forest pansy' som fångar upp det röda i bakgrunden.Tillsammans med dagliljor och en uppstamad rödbladig berberis
 En gul-orange rabatt med flikbladig fläder i bakgrunden 
 


Den här sorten växer på botaniska trädgården i Gbg och heter 'Sahin's Early Flowerer'


Det ska bli en lisa för själen att titta runt på soliga bloggar en sån här gråmulen februaridag.