Solsken är temat för Blommig fredag i veckan. 

Jag vet knappt om det ens går att fånga solsken på bild annat en symboliskt, i vart fall är jag inte rätt person för uppdraget. Jag fotograferar helst vid molnigt eller på sin höjd vid soldisigt väderlek för att inte krångla till det för mig i onödan. Skuggor och motljus, oj så svårt det blir då. Men planer på att lära mig finns. 

I övrigt bor vi inte heller i ett land, där solsken finns att tillgå på någon större skala.
Det går upp och ner, så att säga.

"Under de fyra senaste månaderna har vi i rikets andra stad fått 83 soltimmar färre än normalt. Allra jävligast var det i februari, minus 39 soltimmar." - enligt Göteborgs Posten häromdagen. 

Men nu är det april och förväntningarna på sol är skyhöga, inte minst nu under Påsken. 

Vill man vara på den säkra sidan får man ta saken i sina egna händer och gräva ner sin sol i backen, helt enkelt.

Mina bästa  solskensubtitut: spirea japonica 'Goldmound' , acer shirasawanum 'Aureum' och berberis thunbergii 'Aurea'. I höger hörn en frösådd shirasawanum med flocknäva under.

Jag har skrivit om min passion för gulbladiga växter tidigare. De får agera sol när molnen ligger tätt. Det finns alltid plats för en till gulbladig växt hos mig.

Hakonegräs, hosta 'Fire island', vitblommande daglilja, spirea japonica 'Magic Carpet' och gulbladigt penningblad. 

 

Men den maffigaste och den mest gulbeståndiga av alla är min unga robinia  pseudoacacia 'Frisia'.  Formen kan man kanske ha lite synpunkter på, tyvärr är den lite väl egensinnig för att forma, men den lyser bokstavligt talat i tallarnas skugga. Och den är lika gul hela säsongen igenom! 

 Och sist men inte minst:


 


Nyfiken på andras tolkningar? Klicka på bilden.