Följer man min blogg kan man få intrycket att jag är helt immun mot de senaste årens trend att odla ätbart. Jag bloggar nästan uteslutande om prydnadsväxter och odlar så gott som inga grönsaker. 

Däremot har jag en jäkla massa bär att ta hand så här års. Jordgubbar, smultron, körsbär, vinbär, krusbär, amerikanska och vilda blåbär samt olika sorters björnbär längre fram. 

Nu beror detta inte på trenden, utan för att jag älskar bär. Plocka, ta hand om, tillaga, äta, allt som har med bär att göra tycker jag är roligt. 

Det allra mest tidskrävande är att plocka blåbär. Vi har fortfarande mycket blåbärsris kvar på tomten, trots att en del återhämtade sig aldrig efter 2013 års frystorka på vårvintern. 

Jag plockar för hand. Det är meditativt och så slipper jag sitta och rensa halvmosade bär från halvmosade snäckor. En hink på en liter kan ta upp till en timma att fylla. I år går det dock lite fortare, då det finns väldigt gott om bär. Eller har funnits, för nu har vi plockat så frysen är proppfull. 

Så här gör jag:
 

Plockade

 

Sköljda på avrinning

 

Klara för frysen. Jag häller upp bären på balplåtspapper på bricka. 


Styckfrysning har den fördelen att man kan ta mindre mängder åt gången. Det är praktiskt när huvudanvändningsområdet är smoothie: frysta bär+banan+mjölk.  Både mammas och barnens favorit. Och nästan ännu godare på röda vinbär.