På länksamlingen Blommig fredag redogörs för sommarens trädgårdsprojekt idag. 


Jag brukar inte ha sommarprojekt. Jag har vanligtvis fullt upp med allt underhållsarbete på somrarna så det finns ärligt talat inte en chans. Men även om jag hade tid över föredrar jag faktiskt att gräva och ha mig utanför högsäsongen. Eftersom jag är själv om trädgårdsintresset i familjen och endast har helger och semesterdagar till mitt förfogande blir det ofta sega, utdragna projekt och det är påfrestande i längden att leva med konsekvenserna. Det fär inte vara för rörigt för länge på sommaren, då ska ju allting vara "perfekt". 

Så sent som för en vecka sedan skrev jag ett inlägg om det senast genomförda förändringsarbetet i trädgården. Jag grävde bort entrésidans lilla gräsmatta som kvarstod efter 10 års trädgårdsskapande och la ut grus istället

Jag ska nu inte besvära er med alla detaljer utan visar bara några före och efterbilder. Funderar du på liknande aktion och vill samla intryck, kan du kika på inlägget här.


För 10 år sedan , i mars 2005, hade vi en smal gång och en sliten gräsmatta med bränd fläck där förra ägaren råkade spilla någon kemikalie. Två rhododendron svällde över gången och idegranen var yvig och gles. Inget staket, inga fasta blomlådor eller spaljé men en minifotbollsplan. 

 


Så småningom tillkom bredare gång, staket med bänk och spaljé och planteringar. Denna bild är tagen från entrédörren i slutet av september 2015, när gräsmattan fortfarande var orörd. Man kan tycka att det är snyggt med grönska mellan plattorna och berget, men vi tröttnade på kantklippning och ogräs till slut. Plätten krävde oproportionerligt mycket arbete i förhållande till sin storlek och skönhetsvärde.och som sagt, nu, bara för 10 dagar sedan byttes  gräs mot grus. Singel 8-16 mm, bruten på Västkusten, för att vara mer exakt. Färgen är ännu inte den rätta, då singeln är otvättad. Den kommer att vara gråare när regnet sköljer bort sanden. 

 


Nu finns det bara hårda ytor i denna del av trädgården: betongplattor, singel och berghäll. Växtvalet har jag inte planerat särskilt noga utan grävde ner överskottsplantor på ställen där jag fann någorlunda djupt jordlager. Massor med stenar grävdes upp och forslades bort. 

 


Den röda japanska lönnen är en frösådd, barn till grannens lönn, fast ännu snyggare. Jag har tagit hand om den i 10 år, så den har en särskild plats i mitt hjärta. 

 


Idén att formklippa salix, som står  längst ner i mitten på bilden, snodde jag från bloggerskan Anna  (Goda stunder och tokiga idéer). En ung nanavariant som inte blir för stor. Svarar utmärkt på frisering. 

 


Uppochnervända flaskor, som jag använder som rabattkant här och där, gör sig bättre i grus än i gräs. De var jämnt överväxta förr. Höstfavoriter: rönnspirea, japanskt blodgräs och hakonegräs i kruka. Vid staketet förvarar jag diverse småplantor och kryddor på hylla. 

 


Ser ni det glesa småbladiga trädet i förgrunden? Det är en sydbok som jag köpte på en inköpsresa i augusti efter ha fått tips om dennes goda formbarhet. Gissa om den kommer att tuktas? Men först får den etablera sig. I bakgrunden vintergrön lagerhägg och  rynkolvon. 

När man berättar om nya projekt ska man också vara öppen med nackdelarna, tycker jag. I det här fallet handlar det om att jag kommer att få städa bort massa löv ganska snart. Det finns fullvuxna björkar, hassel och körsbärsträd i närheten och nu väntar en intensiv "ta vara på all löv"-månad. En gräsmatta en lättare att kratta och behöver dessutom inte vara kliniskt rent, maskarna ska också ha sitt. Men om man jämför med åtminstone fem månaders gräsunderhåll så tror jag att jag ändå kommer att föredra grus framför gräs.