Jag brukar inte ha sommarprojekt. På sommaren vill jag ägna mig åt min familj och njuta av trädgården. Vi tar dagen som den kommer, anpassar oss till vädret, solar och badar, gör lisebergsbesök och andra utflykter,  träffar vänner och familj och spelar badminton vindstilla kvällar. Det är knappt att  underhållsarbetet hinns med. 

Men så har jag retat mig på bladväxtrabatten ända sedan dess tillkomst 2011.

  

Det var en rabatt som kändes utslängd på gräsmattan. Ingen framsida och ingen rygg. Vid utformningen fick bergets topografi (som i det här fallet var helt gömd under gräsmatta) och trafiken i trädgården styra. Estetiken var sekundär. 

   

Staketet är ryggen till grannrabatten. Skötselgångarna är belagda med dekorationsbark och är kantade mer torvblock. Torvblock funkar dock inte som avgränsning till gräsmatta. 

 

Bild tagen från övervåningenRabatten växte sig frodig, men kändes dåligt förankrad i den övriga trädgården. Något fattades, men jag hade svårt att lösa upp knyten


En plåtkant och en häck längst en tätt trafikerad stråk fick bli lösningen. 


En vintergrön sådan!

 

Idegran tål det mesta. Jag fick rådet att använda 'Hillii'. Flera av varandra oberoende rådgivare påstod att det är jag som bestämmer hur bred och hög den blir. 


Nytillväxten klipptes tillbaka ett par veckor efter plantering

 

Det tar väl några år innan häcken växer ihop


Nu känns det bättre i alla fall. En smal, 70-80 cm hög grön vägg är drömmen, med en öppning i mitten. Den ska inte skugga nämnvärt eller osynliggöra delar av trädgården, bara antyda en rumsindelning. Jag är lite klaustrofobiskt lagd av mig och föredrar stora vyer framför små instängda rum. Åtminstone hemma hos mig. 


Vill du ha tips på hur du kan slå ihjäl tiden nästa sommar 😉, behöver du bara klicka på bilden nedan och studera inläggen noga. För egen del vet jag inte om jag vågar.