Nu, när sommarkänslan - lagom till semesterns slut - har infunnit sig  gör jag endast de allra nödvändigaste uppehållande åtgärderna i trädgården. Vattnar krukor, tar bort vissna blommor och dokumenterar. Jag är dock mycket upptagen i huvudet och försöker visualisera en lugnare och mer lättskött trädgård. Jag är femtio år själv och ser också människor runtomkring mig åldras. Jag försöker lära mig av det. 


 

Ett favoritställe just nu


Även om grusgången är svår att hitta


Att ta bort och förenkla kommer att prägla mitt trädgårdsarbete de kommande åren och då blir frågan vilka växter ska behållas och vilka ska bort.

Bästa inspirationen på den punkten hämtar man från parker och offentliga anläggningar. Utifrån antagandet att tillsynsnivån är relativ låg i dessa planteringar kan man vara tämligen säker på att växter som trots detta ser tilltalande ut är synnerligen odlingsvärda. Nu tänker jag på perenner i första hand.  


Daggkåpa är frekvent förekommande i offentliga miljöer och har många fördelar men min man ogillar dem av någon anledning. För fluffig för hans smak, tror jag. 

 

 Krukan med blodgräset syns även på den förra bilden, fast från ett annat håll. Alunrotrabatten längst bort kommer jag inte att röra, det är en utav de bästa planteringar jag gjort. Behöver visserligen total översyn (uppgrävning och delning) vart fjärde, femte år, men ändå. 

 


En annan välfungerande avdelning är vintergröna rabatten där barrväxter och ljung dominerar. 


Mitt förra inlägg handlade om att dagliljerabatten ligger pyr till. 

En annan rabatt som jag redan bestämt mig ska helt göras om består huvudsakligen av pioner, hela 11 tycken, och vit flox. Den vita floxen är helt ok, daggmjölfri, ståtlig och doftar underbart. Men pionerna är ett skämt och ska bort. Bristen på lera, tror jag, är orsaken och den saken tänker jag inte göra någonting åt. 

Jag är inne på att ersätta dem med ett fåtal japanska gräs i kombination med någon långblommande, lägre perenn. 

 

Ett urval av  perenner som blommar länge är självgående. Inga absoluta favoriter, men pålitliga och långlivade hos mig. 


Beslut får mogna fram under sensommaren. Före oktober kommer inget att hända.