Trädgården börjar nu inta sin sommarskrud.

I stort sett alla växter är "på plats", träden har slagit ut och hostorna är nästan färdiga med att rulla ut sina blad. Mina perenna häckar har tagit form och vårlökarnas vissna blad nu täcks av de frodiga grannarna.  Några ormbunkar segar förstås och gräsen och de sensommarblommande  perennerna kommer att växa mycket till, likaså alla krukodlade dahlior oh fuchsior som fortfarande ligger i startgroparna. 

Men helhetsintrycket förmedlar sommar och det har även vädret gjort de senaste två dagarna. Klarblå himmel och över 20 grader varmt har vi haft och jag var tvungen att dra fram slangen och ge yngsta sonen det efterlängtade bevattningsuppdraget. Krukorna torkar snabbt ut i värmen och även alla överblommade rhododendron behöver påfyllning med både vatten och näring nu inför knoppsättningen. 


Nyklippta buxbom och raka linjer kors och tvärs
 


Nu längtar jag efter hostornas fantastiska blomning. Elegans har vita blommor vilka gör sig väldigt bra mot sockertopparnas grönska, får jag lov att säga.
Bladväxtrabatten är min favorit så här års

 

Och så jag gillar det här färgglada hörnet också

 
Och aklejorna i morgonljuset i hassellunden förstås

 


På tidig morgon får hostorna sol under den stora idegranen

  Stora perennrabatten blommar inte ännu

 


Men det gör Skogskanten som har plötligt blivit en djungel. Stengången är helt överväxt av flocknävan och det amerikanska hönsbäret. Waldstenian är helt utkonkurrerad.Några rhododendron rehabiliterar sig i skogen 


Lediga dagar går jag runt och småpysslar, njuter till fullo av att inte ha något större projekt. Idag blir det plantskolebesök kombinerat med visit hos en trädgårdsvän som har öppet för trädgårdsamatörerna. 

Jag jublar nästan över alla moln på morgonhimmeln i hopp om att det även blir tid över till lite städ och bak. Det skulle verkligen behövas för i morgon lovas det sol igen.