Mina många fuchsior och dahlior har nu börjat blomma lite försiktigt. Det är väldigt fin timning till Tusen trädgårdar och med tanke på att jag har dem främst för deras sensommarprakt. Blomning i juni är ovanligt utan växthusvärme, men vi har haft en mycket solig och varm försommar på västkusten och det, i kombination med ihärdig gödselvattning (hönsgödsel upplöst i vatten), ger nu resultat. 

 Flying Scotsman i februari och idag, den 23 juni. Bamseblommor är bara förnamnet.  

 

Som ni ser är sorten blomvillig också, den har massor med vita knoppar. Här i sällskap av röd-cerise Display.

 

Enkelblommande Display ha en härlig färgkombination 

 


Utanför garaget har blomningen inte kommit lika långt. Det är endast 'Bacon' som har färg på sina knoppar.

 


Pipfuchsian är ett måste hos mig. De mörkgröna bladen och de orangeröda blommorna i klasar  ger precis den exotiska känslan som jag är ute efter på vår uteplats. Årets exemplar är ännu litet, men jag hoppas snabb tillväxt . Tyvärr lyckas jag inte med övervintringen, så jag köper ny stickling varje år.


Några av dahliorna har också slagit ut sin första blomma. Det är lika trevligt återseende varje år. Jag känner mig lycklig och stolt för att jag har lyckats övervintra dem. Just nu får jag se upp med bladlössen, de är ovanligt många i år. Digitalisarna är hårt drabbade, likaså flädern. Men dahliorna bevakar jag minutiöst. Det enda jag gör är att titta på dem varje dag och spola bort lössen med vatten. Om ett par veckor har problemet med löss lagt sig, inga drastiska åtgärder behövs. 


Mitt första möte med 'Creme de cassis', den är ny för säsongen. Lite blekare rosa än jag trodde, åt det kalla hållet. Men min favoritform, sk dekorativdahlia. 

 


'Mambo' har spektakulära blommor men lite väl klena stjälkar. Fast i år verkar den stabilare än förra året. 

 


'Priceless pink' låg, rikblommande och har inga problem med att hålla upp sina blommor. 

 


'Yoro Kobi', stabilt, buskigt växtsätt. 

  


'Gallery art deco' är alldeles lagom för krukodling


'Purpinka' är en minidahlia som ska odlas i kruka

 


Tomteröda 'Linz' är också ny för i år. En lovande, buskig planta med starka, korta stjälkar och mörkgröna blad. 

Nu hoppas jag att några fler slår ut tills på söndag. 

Men mest av allt hoppas jag på lite regn så gräsmattan får en chans att återhämta sig. Det har nu snart gått tre veckor sedan det senaste regnvädret, värt namnet, så vattning har blivit en stående punkt på schemat. Och nu är det samlade vattnet i tunnorna slut. De etablerade växterna klarar sig men krukorna och nyplanteringarna  behöver extra tillskott.  Och både vattnet och min tid skulle kunna utnyttjas bättre.