Länksamlingen Blommig fredag önskar sig svarta bidrag den här veckan. Till viss del blir det repris av ett tidigare inlägg med samma tema, men Molly Sanderson, min enda "helsvarta" blomma är ny.

 


Hornviolen Molly är så mörk som en blomma kan bli, tror jag. Två plantor fick det bli, en på friland och en i zinkkruka. Ljuset runt om kring gör nyansskillnaden.
 


Färgtark pensé med svart mitt är en favorit

 

Inspirerad av trädgårdsbloggar skaffade jag mig riktigt mörka irisar tidigare i år. De till synes livlösa knölarna har nu börjat skjuta skott i sina krukor så det finns hopp om fler svarta blommor i min trädgård i framtiden.

Perenner och buskar med riktigt mörka blad är inte helt ovanliga. För att de ska göra sig bra behöver de oftast en ljus granne som bjuder på kontrast. Mörka blad har svårt att hävda sig mot jordens färg. Alunrot, höstsilverax,  fläder kan vara riktigt mörka - med lite välvilja  - svarta.

 

Kärleksört 'Jose Aubergine' och höstsilverax 'Brunette' i sällskap av bl a hosta 'Sun Power'


 

Flikfläderns blad utvecklas åt det svartbruna hållet med tiden. Just nu är den full av små svarta tofsar på ljusgråa grenar. Sambucus  nigra 'Black Lace' .

Så här blir det längre fram, förhoppningsvis.


Pelarformade Sambucus nigra Black  Tower's bladutsprång. Senare på säsongen skiftar bladen i mörkgrönt.


Fjolårsblad på ormskägg


Svarta blommor och blad finns det inte överdrivet mycket av hos mig däremot är alla våra möbler i trädgården svarta. På den punkten har jag, mirakulöst nog, lyckats vara konsekvent och avstå från alla färgglada lockelser (nja, jag har faktiskt en cafégrupp i rosa)


Hammocken var honungslaserad från början men jag målade den svart för några år sedan. Pallen med min vertikala plantering är målad med överbliven husfärg av barnen. Solsängen och karmstolarna är köpta på Rusta respektive Ikea. De runda stolarna  är loppisfynd men kommer ursprungligen också från Ikea. De är av plast och tål att vara ute året runt. Den lilla matgruppen är från kommunens återvinningsstation. 

 


Jag är svag för trädgårdsdekorationer och min favorit är den här sammanslutna lilla damen. Just nu kan hon njuta av flocknävornas och kirgislökanas grönska. Lite längre fram kommer en mörkbladig höstsilverax resa sig framför henne


Avrundar med en tjusig bild från främmande mark. 

Dessa svarta ormskägg (Ophiopogon planiscapus) växer i Palmhuset  i Trädgårdsföreningen. Bilden är inte arrangerad, det råkade bara ligga en vissen kameliablomma på backen när jag var där i februari. Tjusigt. 

Flera svarta inlägg hittar du på bloggen Bland rosor och bladlöss.