Helgen har vädermässigt varit en berg-och-dalbana.

Efter en dimmig inledning på fredagen hade vi en livlig snöstorm på lördagen med snöskottning, halka, moddiga vägar och allt. 

Snön töade sedan helt bort på söndagen. Stormen har mojnat och solen tittade fram ett par timmar mitt på dagen. Då gäller det för min del att tåga ut i trädgården snabbare än snabbt. 


Ena dagen


och andra dagen 


Solen går fortfarande lågt och tallskogen i söder skuggar större delen av trädgården. Det är en klar fördel för mina vintergröna växter som pga tjälen inte kan försörja sig med vatten ännu. De slipper blir brända av solens strålar. I april är läget något helt annat och innan dess måste jorden tina upp om det inte ska bli skador. 

På schemat stod  beskärning av hortensior vars blomställningar är nu torra och lätt bryts av i stormarna som passerar. 


Sensommarblomning 

 


Samma hydrangea paniculata efter dagens frisering. Jag tog lite mer än jag brukar, men jag vill ha en kompakt buske. 


Nästa helg ska jag ge mig de höga japanska gräsen. Så här års skräpar fjolårets blad  och blomställningar  mer än de behagar. 

Det är kanske lite väl tidigt att klippa dem men jag som inte hinner med trädgårdsarbete på veckorna, behöver sätta igång med vårsysslorna tidigt om jag ska bli klar någon gång. En ytterligare fördel är att det fortfarande är tjäle i backen och man inte trampar ner eventuella lökväxter i rabatterna.