Jag har hur mycket som helst röda blommor, jag är en samlare. Jag är tokig i rött när det gäller kläder, inredning och även i trädgården. Fråga mig inte varför, jag blir glad av varma färger och upplever rött som den enklaste, varmaste accentfärgen. Ett uppropstecken. Viljan att synas, skrikigheten, som är så osvenskt, kanske också lockar. Röd är ingen lagom färg, den är bara för mycket, som är lite kontroversiellt att tycka om i detta svala nordiska land. 

Men till jul blir den accepterad. Försöken att bryta ner den tomteröda dominansen har varit många de senaste åren, men färgen behåller allt sina positioner som julfärg nummer 1.

Hos mig har den en stark ställning året om. Titta här.

   


Tulpaner på korta stjälkar kan med fördel odlas i kruka. Även på friland är det fördelar med låga sorter, om man nu skulle behöva täcka dem för att skydda mot rådjur, till exempel.


 
  


 
Dahlior, som inte behöver skyddas mot rådjur, däremot mot sniglar och löss. 

 

Asiatisk lilja

 

Röda sommarsmaker

 

Oväntat häftig färg på rödbladig smällspireas fröställning

 

Helenium

 

Jag skaffade en till röd vinbärsbuske i höstas, jag vill ha mer bär i frysen. Jag gör "glass" på frysta vinbär som jag mixar tillsammans med en mogen banan. Mycket, mycket gott med kokosflingor på. 

 

Tomteröda låga luktärten var jättesöt, men torkade tyvärr till döds när den glömdes bort under en kort period  i somras

 


Montbretia crososmia hade jag dreglat efter i flera år innan jag till slut bestämde mig för att testa några knölar på friland. Det gick alldeles utmärkt! Kalla och  långa vintrar kunde inte stoppa denna exotiska skönhet, den kan minsann odlas utanför Skåne också, plantera bara knölarna djupt, minst 20-25 cm. Bladverket och fröställningarna är vackra också och tycker man att färgen är svårplacerad, kan man försöka få tag på orange sorter.

 

Knölbegonia som blommar snällt i skugga

 

Zinnia är lite ovanlig i tomterött

 

Canna är en mäktig sommarblomma

 

Körsbärsbenvedens höstfärg är helt makalös


Ja, idag har jag haft extra roligt. Och det är inte slut  ännu. Nu ska jag vandra vidare bland andras röda blommor via Charlottas länksamling.