Det var rena slumpen att jag upptäckt att Blommig fredag har startat! 

Trevligt med lite organiserade aktiviteter på sociala medier. Det blir en helt annan sorts kontinuitet både på den egna bloggen och i följandet av andras trädgårdar. Dessutom älskar jag de vilt skilda tolkningarna som vi ofta gör. Man lär sig en hel del om sig själv. Och andra. 

 


 

Jag använder bloggen i stor utsträckning som en dagbok och mina inlägg handlar ofta om hur trädgården är just nu. 

Det som sysselsätter mig mest för tillfället är att försöka undvika att drabbas av tankegångarna "allt är snart över". 

Efter mina barn och min man är trädgården den viktigaste beståndsdelen i mitt liv och jag vill inte stänga ner den halva året. Jag insåg det inte direkt, men ganska tidigt i mitt trädgårdsbyggande och har mer och mer gått från örtartade växter mot buskar, träd och vintergrönt. Jag vill ha en trädgård 365 dagar om året. Utan bar mark. Och jag ogillar att resa bort. 

Mot bakgrund av detta vill jag inte att oktober ska kännas som en final eller tid för avsked utan som en tämligen vanlig period. Jag försöker balansera underhåll, nybygge och njutning av här och nu, som vanligt. 

Trots det ovan sagda om vilka växter jag helst satsar på väljer jag i det här inlägget att njuta av mina krukodlade sommarblommor. Tack vore regelbunden gödselvattning och fortsatt höga temperaturer har de inte börjat dala ännu. Västkustklimatet är inte helt fel på hösten. 


Jag har i sort sett lagt ner min dahliasamling, men har några favoriter kvar. Här en storblommig dahlia som lägger sig lojt på altanräcket. Bakom en krukodlad kinesisk vippvalmo i sin höstskrud.

 

Mambo

 


Excentrique är en mycket bra dahlia för krukodling

 

Rosella

 

En småblommig variant


Begonior gillar svalt väder och blommar utmärkt i skugga

 

Och fuchsiorna ska vi inte ens tala om. Hösten är högsäsong för dem.

 


Rosa snöslingan är också en riktig skuggälskare

 


Och hör och häpna. Klockrankan som "ska" vara soldyrkare blommar obekymrat i mörkret under balkongen. 

 


Tagetes 'Vanilla' är, tillsammans med klockranka, min mest framgångsrika hemmasådd genom tiderna. De kommer att få agera som snigelfälla innan de dör.


Med dessa dagsfärska foton hälsar jag gamla och nya Blommig fredag-vänner välkomna till en ny säsong. Gud, så roligt vi ska det!