Karin Berglund inleder sin bok Lustgården med att berätta: "När jag drömmer om trädgård tänker jag mig den som ett slutet rum. Höga häckar ska skydda från insyn och göra mig osynlig för omvärlden. Själv ska jag naturligtvis kunna se ut." 


Och jag håller med henne. Trädgården ska vara hemlig för omvärlden. Utan tydliga yttre väggar - ingen trädgård. Plantering eller kanske park, men ingen trädgård. 


I min egen trädgård fanns de flesta yttre väggarna när vi köpte för 10 år sedan. De utgör en tydlig avgränsning från omvärlden på ett relativt omväxlande sätt.


Sockertoppar, plank och staket

Garageuppfarten avgränsas med 6 stycken välvuxna sockertoppsgranar (till vänster) som bildar lä och för tankarna till ett sagolandskap. Mina tankar ska jag kanske tillägga. En bilintresserad, men förlåten familjemedlem tänker visst på motorsåg när han ser dem breda ut sig över sin älskade asfalt.

 

Naturligtvis är det häck att föredra framför plank och staket, men det är ogörligt om det är berg i dagen

 

Det här staketet har vännen till motorsågen byggt. Med odlingslådor, ljugarbänk och pergola försökte vi göra staketet lite roligare. 
 

 I syd och väst är det tallskog och berg som skyddar oss


Jag vill också passa på att göra lite reklam för mitt lilla försök att starta en länksamling om häckar. Häckar kanske inte det roligaste och lättaste att anlägga, sköta och  fotografera men ack så viktigt. Jag har ett genuint intresse för detta tema, kanske lite beroende att jag själv inte kan ha de där snygga inramningarna till min trädgård. Men så roligt det vore att se dem avbildade! Högst upp i sidopanelen finns en klickbar bild för länksamlingen. Så den gången du har idétorka för din blogg, kan du visa din....  Ja, jag tänker på alla intelligenta sökmotorer och vågar inte skriva :-!

Fler inlägg på temat "Min hemlighet" kan du hitta hos Bland rosor och bladlöss.