Ja, vad ska man säga? Först tänkte jag att jag inte bryr mig.

Utsvulten på bra trädgårds-tv är jag naturligtvis, men, asch, man kan surfa, blogga, köpa en inspirerande bok på nätet, man kan också läsa om gamla trädgårdstidningar eller bara analysera sina egna bilder. Efter tio vintrar har jag lärt mig många olika sätt att fylla tomrummet efter min sovande trädgård. 

Inte trodde vi för ett år sedan att vi skulle sakna Pernillas Trädgårdsonsdag! Det var ju en höjdare jämfört med Trädgårdskampen. Hon har i alla fall fångat rytmen i trädgårdslivet. Känslan var den rätta. För det är det jag retar mig mest på och som gör att jag knappt klarar av att titta på Trädgårdskampen: stressen. 

Så jag är både besviken, ledsen och arg.

Besviken, för jag finner ingen inspiration. Kaktusympningen var visserligen en ny kunskap, men tyvärr tycker jag att kaktusar har minimal charm, för lågt skönhetsvärde och för mycket taggar.

Ledsen blir jag för att våra främsta trädgårdstv-personligheter inte har mer att säga till. Tills motsatsen är bevisad vägrar jag att tro att de tycker att det är detta trädgårdssverige ville se. Jag vill inbilla mig att de visste bättre men inte blev hörda. Att tittarsiffrajagande producenter styrde. Fast, det gror en liten oro, visst....

Arg är jag för att det är våra skattepengar som har använts. Hade det varit en skräpkanal, hade man inte behövt bli arg, men att SVT inte kan bättre! Jag kan faktiskt högtidligt erbjuda mig att presentera  programidéer, ring mig gärna, SVT. Fast det kostar.

Till Gunnel, Peter och Hannu vill jag säga: trädgårdens essens är tiden. Ju längre tid, desto bättre trädgård. Mycket av det jag kan om trädgård har jag lärt mig av er och kunde aldrig drömma om att jag skulle behöva påminna er om detta. Att bygga trädgårdsgångar på tre timmar! Som en del av en tävling! Ingen trädgårdsintresserad människa vill tävla. Det är snygga gångar vi vill se, inte fula.

Trädgård har under mänsklighetens hela historia förknippats med lugn, avkoppling och harmoni. Och så hittar man på en programidé baserad på konkurrens, utslagning, tidsbrist och stress. Varför? Säg mig, varför? Det är bara sorgligt.

I skrivandets stund har jag inte läst en enda recension. Men jag har svårt att tro ett jag är ensam om min åsikt. En arbetskamrat var lika upprörd som jag och är i full färd med att skriva ett argt brev till SVT.  Det ska bli spännande att se vad hon får för svar. 

Och förresten. Vill ni se inspirerande gångar, gå in på Almbacken