I helgen passerade tidningen Lands öppna trädgårdar ganska obemärkt förbi, men jag var för en gång skull alert och bevakade arragemanget. En utav mina absoluta favoritträdgårdar, Christina och Leif Fryles trädgård i Varberg var öppen för besökare och jag fick hela familjen med mig på turen. 

Och när vi ändå var där stannade vi till vid Träslövs handelsträdgård som ligger alldeles i närheten. 

Jag har med åren blivit något kräsen när det kommer till plantskolor men Träslövs Trädgård var en mycket positiv överraskning. Det var snyggt redan runt parkeringen med udda träd som gleditsia och guldalm och så fortsatte det hela vägen. 

Inredningsdetaljer 

 

Massor med inredningsdetaljer i butiken

 

Välmående rosenflockel (?) alldeles utanför växthuset

 

Påkostat

 

och inspirerande vart man än vänder blicken

 


Havtorn 'Hikul' blev jag genast kär i. 

 

Grus och stenar av diverse mått

   
Vem vill inte ha en så här tjusig uteplats?

Rostig inspiration


Får bara inte blåsa omkull


Grusgången som leder ut till busk- och trädavdelningen är kantad av snygga planteringar


Idegranshäck ramar in en rabatt med  högresta växter.


Buskavdelningen

 

Runt dammen

 

Dammen  är i övrigt helt inbäddad i grönska


Solig rabatt intill vattnet

 
Och skuggrabatt en bit bort

Perennavdelning under vackert tak, men kolla även golvet.

 

Det var en underbar upplevelse i inspirerande miljö, det blev nästan för mycket på en gång. Tyvärr hände dock en olycka medan vi var där,  en liten pojke fick en uppstammad ros över sig och taggarna rev upp huden på näsan och runt hans ena öga. Rosen blåste omkull när han passerade med sina föräldrar. Det kunde slutat illa, rosen var bamse och pojken liten. 

Pojken blev omhändertagen av sin familj och det verkade inte vara någon större fara men det slog mig hur okunnig butikspersonal är när det gäller personskador.

Som fastighetsägare har man strikt ansvar för personskador som inträffar på fastigheten, oavsett vållande. Man bör dokumentera händelsen och erbjuda kompensation, "plåster på såret " vid mindre skador och anmäla skadan till sitt försäkringsbolag vid lite allvarligare händelser där man inte kan överblicka konsekvenserna. Jag har bevittnat liknande incidenter flera gånger och är förvånad över den bristande kunskapen om ansvarsfördelningen och försäkringssystemet. I stort sett alla i det här landet har en ansvarsförsäkring, i synnerhet näringsidkare och den täcker skador som man är ansvarig för. 

Nå ja, det var en utvikning som bubblade ur mig. Besök Träslövs Trädgård när ni har vägarna förbi!