Sent i höstas anlade jag en ny bädd vid skogskanten som jag sedan fyllt med växter allt eftersom. Det ser fortfarande rätt så nyplanterat ut, men två plantor utmärker sig och verkar trivas över förväntan. 

Den ena är Stachys 'Hummelo'. Inspirationen kommer från ett trädgårdsbesök i Danmark. Jag föll direkt för denna marktäckande perenn med styva blomstänglar i skugga. 


Bild från Overdams plantskola, juli 2014

Släktingen praktbetonika, Stachys macrantha 'Superba' har jag odlat förut, men har lagt ner det, eftersom jag inte tyckte att den höll måttet.  Stachys 'Hummelo' är mer kompakt och har stramare intryck, som jag gillar mer.


 

   

Det är inte mycket färg som konkurrerar vid skogskanten. 


Stachys 'Hummelo' har utvecklats bra för att vara nyplanterad 

Min andra nya älskling är en gulbladig aralia. Det är en ganska storväxt perenn, åtminstone på bredden,  som man odlar för sina vackra blad.

Aralia cordata 'Sun King' bland blåbär och rhododendron 


Och avslutningsvis måste jag visa en bild på mina blekgula asiatiska liljor. De blommar ovanligt länge även i normalfallet men denna kyliga sommar tycks de aldrig tröttna.

 

Utsikt från köksfönstret sedan en dryg månad tillbaka. De började blomma innan jag gick på semester och nu har de fyra veckorna gått. 

Och på min första arbetsdag skiner solen i Göteborg.