Sent i höstas grävde jag bort all gräsmatta på husets norrsida och täckte ytan med singel.

 

före

under

efter

Jag har i många, många år funderat på saken men var feg och sköt upp beslutet år efter år. Gräset var friskt blandat med ogräs, vaknade sent på våren pga solbrist (ingen mossa dock, märkligt nog) och trots sin oansenliga storlek höll oss ständigt sysselsatt med klippning och kantskötsel. När allting var välklippt, krattat och tipptopp, för det mesta på regniga somrar, kunde jag ändå känna mig nöjd och glädja mig åt den underbart gröna matta som bara gräs kan bjuda på. 

Men så i höstas rök gräsmattan på bara några dagar. Proppfylld av energi från inspirationsbilder på en uttorkad flodbädd på näthinnan grävde jag och forslade bort grästuvor som besatt. (Den stora utmaningen var att ta vara på det bortgrävda gräset, det komposteras ju, tids nog, till fantastiskt fin jord.)

Nä väl, när gruset var på plats var jag inte helt övertygad. Det var senhöst, träden runtom höll på att avlövas, det kändes som om all världens löv yrde runt på min fina, rena singelyta. Kratta, kratta. När lövmängden minskade föll björkgrenar från ovan istället. Kratta, kratta. Jag var, som sagt, inte övertygad om att skötselbehovet skulle minska. 

Men nu, så här i februari har jag upptäckt en stor fördel som jag tidigare inte tänkt på, nämligen att en gräsmatta i norr är görful på vårvintern, innan temperaturen stiger till 8-10 grader så gräset kan börja växa. Så här års alltså. 

Och vad har jag istället för ful gräsmatta? Ja, ett litet gruslagt område med en del vintergrönska runtom. Det ser faktiskt mer prydligt och välvårdat ut än det gjorde innan, vid samma årstid. 

 

                                           Det är här snön töar bot allra sist.


Mina bästa råd inför grusläggning:

1. Försök att färgmatcha omgivningarna, ta hem prover från olika leverantörer och bestäm dig snabbt. Olika grustag ger olika färgblandningar, variationsrikedomen är stor och färgen kan t o m skilja mellan olika leveranser från samma ställe. Tänk på att väta kan plocka fram oväntade rosa nyanser i gruset. Torrt grus är alltid ljusare än blött. 

2. Till ytor som man går på brukar grusstorlek 8-16 mm rekommenderas. Det valde jag eftersom det passade in i mitt koncept och det funkar. Ska man avvika från detta råd ska man absolut gå neråt i storlek och inte uppåt. Mindre grusstorlek ger att ytan är lättare att gå på. 

3. Lägg inte för tjockt lager, det blir svårgånget. 3-4 cm räcker. 

4. Spar grus till påfyllning i framtiden.

5. Och sist men inte minst, grönska runtomkring och/eller i gruset är ett måste. Men det visste ni redan.