Snygga blad är mumma, har jag med tiden förstått. Från att ha blivit trädgårdstok tack vore en fluffig, gräddtårta-liknande blommande pion hos grannen (bl a) har jag nu kommit dithän att jag funderar på att göra mig av med mina pioner och ersätta dem med växter med vackra blad.
Här kommer lite blandad kompott på mina bladfavoriter just nu. Japanska lönnar och hostor går under egen kategori och får eget inlägg så småningom.
Kameleontbusken, Actinidia kolomikta grönskar först av alla mina klätterväxter men de vita bladspetsarna dyker upp först nu, två månader senare
Perenna Syneilesis subglabrata med flikiga blad
Kinesisk vippvallmo (Macleaya microcarpa 'Kelway's Coral Plume') är både yttrummeskrävande och sprider sig lömskt med utlöpare, men bladen är så pass vackra att jag har valt att acceptera dessa negativa sidor. Jag odlar dem på en avlägsen plats nära komposten och gräver upp alla sidoskott på våren. Den ska enligt litteraturen vara solälskande men klarar sig utmärkt i skugga hos mig.
Två roliga vedartade växter som jag odlar i behållare. Den självsådda (!) japanska lönnen står i kruka mest för skoj skull och lönnspirean pga rotskottsrisken.
Delikat form och härliga färger på rönnspireans blad. En härdig, lättillgänglig och iögonfallande buske.
Nya blad på Pieris japonica 'Mountain Fire'
Dagöga,
Heliopsis helianthoides 'Loraine Sunshine' får gula blommor längre fram, men jag odlar den förståss för bladens skull

Nyinförskaffade silverbusken ska testas för både krukodling och frisering/formklippning. Ska vara lättodlad, tålig och snabbväxande.
Brunnera macrophylla 'Dawson's white' är en utav få silvriga växter som trivs i skugga
Nu har det hunnit bli "sommar" och jag väntar fortfarande på judasträdets, robinians, perukbuskens och gleditsias blad. Ginkon är nu så gott som utslagen.
Jag kan återigen konstatera, det går inte fort i år.
Så vackra blad! Gillade verkligen förgätmigej och dagögat. Vet du att silverbusken är kvävefixerande och hjälper plantorna bredvid med näring? Den klarar sig alltså i sämre jord utan att kota.
Kram Kristina
Så många läckra bladtips!! Och ytterligare en Syneilesis - fin. Har varit på min åker en stund nu och tittat på de läckra Hostorna, inkl sieboldii från dig, så fina nu. Fast jag kombinerar gärna med pioner ;)
Kram, Carina
Hej,
Vi är åtta stycken trädgårdsintresserade damer från Norrbottens inland, Överkalix, som ska åka på en liten trädgårdstripp till västkusten. Det skulle vara mycket trevligt och spännande och du skulle kunna tänka dig att ta emot oss så att vi får se din vackra trädgård. Om du har tid och möljlighet skulle vi mycket gärna besöka dig lördagen den 27:e juni ca kl. 16 .
Med vänliga hälsningar
Magdalena Cedering
Jag har alltid fokuserat först på bladen, men blir mer och mer intresserad av blommorna. Förut klippte jag tex alltid av blommorna direkt på hostor, lammöron och brunnäva. Pioner gömde jag längs bak för att slippa se bladförfallet efter de blommat färdigt. Nu exponerar jag och koncentrerar mig på blomning mer, men det är nog åldern. Till den typ av bergstomt du har kan jag förstå dig.
ha en bra vecka
Luna
Vackra blad och bladfärger! Just pioner gillar jag dock bland annat för att bladen är vackra även efter blomningen - allt i ett liksom :-)
Kram
Elin
Blad är vackert och ett måste men pioner kan jag minsann inte klara mig utan. Så tvärtemot dig utökar jag min lilla samling.
Vacker brunnera och dagögat en ny bekantskap för mig.
Allt gott
Anette
Blad är vackert!!ag föredrar oftast bladen före blomman :)
Ha en underbar dag!!
Dagöga var en ny bekantskap. Fina blad! Tack för tipset med Silverbuske och Rönnspirea i kruka:)
Ha det gott!
När du visar alla bladformer som finns, kan jag också tycka att de är jättefina, men jag har inte kommit så långt att jag föredrar bladen framför blommorna. Kameleontplantan lär kunna befrukta kiwi, men hur det går till fattar jag inte. Det är ett ämne jag får lära mer om. Snart blommar min kiwi nämligen. / Britt