Ja, vad händer i rabatterna? 

Man kan lungt konstatera att händelseförloppet är segt och ryckigt. Under några varma dagar förra veckan gick det fort men de senaste dagarna har vi kämpat för att hålla oss på rätt sidan nollstrecket på nätterna. Det har blåst och igår hade vi duggregn hela dagen utan någon nytta i rabatterna, det blev endast 2 mm. 

Vi är snart i mitten av maj och björkarna är ännu inte helt utslagna, normalt brukar de vara det första veckan i maj. Hostorna är försiktiga och i min trädgård är det mycket bar jord innan de tar plats. Värmen har utlovats komma tillbaka idag, men i morse, när jag öppnade altandörren, var det lika kallt ute som i ett kylskåp: hela 4 grader. 

Avhärdning av sommarblommorna har haft uppehåll hela veckan och det känns så där att återuppta processen.

Men jag ska inte klaga, det har inte varit värst här på västkusten. Visbys 7 minusgrader  har nog fått en och annan trädgårdsmänniska att gråta. Så hemskt. 

Trots det kalla vädret händer det förstås en del i trädgården och jag har valt ut min vintergröna rabatt för att demonstrera detta. 

 

Den allra största händelsen är att rhododendronen börjar blomma. Inte bara i denna rabatt....

 
Här finns det en hög grad av stabilitet och prydnadsvärde året runt, den här bilden är tagen den 14 april.

Vårljungen har varit fin länge

 


 

Spirea japonica 'Magic carpet' har en fantastisk lövsprickning. 
 

Barrväxter i miniatyr ser jag som mycket värdefulla. 

  

Buxbom, abies koreana 'Icebreaker' och taxus

 

Gräset runt om ger en bra inramning åt en rabatt där det inte är tanken att växterna ska växa ihop och täcka jorden. I den vintergröna rabatten odlas det individer.

  

En förändring som är på gång är att jag kommer att ta bort björngräset i mitten av rabatten. Jag behöver plats för mer intressanta växter.

 

Och det händer förståss massor i hela Sverige på Blommig fredag....