Nu var det länge sedan jag skrev om vad som händer i mitt lilla rike. 

Den korta versionen är att trädgården har grånat. Frosten i början av november tog en helt oförberedd trädgård med besked.

Den 16 oktober såg det fortfarande ut så här:

  Träden var inte avlövade, stormhatten blommade för fullt och det mesta pekade på en mild höst. Men icke. Vintern slog till med minusgrader och höll järngrepp i en hel vecka. 

Jag befann mig på varmare breddgrader när det hände och första veckan hemma vågade jag knappt titta ut genom fönstret, chockad som jag var. Jag visste väl att det var en djärv chansning att inte plocka in fuchsiorna innan resan, men att se följderna av mitt slarv var surt. Några bilder på eländet hade jag definitivt inte lust att ta. 
Till råga på allt låg all världens löv i min trädgård, fastfruset i tjocka lager i rabatter, på gräsmatta, på gångar och andra hårda ytor. Jag kände knappt igen mig. 

Men i helgen som gick kunde jag äntligen röja upp. Som tur var hade jag tömt  kompostbehållarna i samband med omgörning av en större rabatt tidigare i höstas, så jag kunde dumpa det mesta av löven. Det är skönt att slippa den annars vanliga provisoriska förvaringen i säckar och andra fyndiga kompostmetoder. 

Och efter höststädningen var det dags för lite pyntning. 

Julros har man ju i rabatterna, men så här års vill jag även ha ett "mobilt" exemplar.

Bifynd från vårt nyöppnade Bauhaus. Vi letade efter julbelysning och hittade alunrot för 10 kr styck. 


Julbelysning (LED, men utlovade 30.000 timmars brinntid) fanns på Rusta istället. Det visade sig att idegranen har en omkrets på över 12 meter.

 

Rhododendronet vid entrén fick ett ljusnät över sig


Här de båda på samma bild

 

Trappan

 

Skimmia övervintrar med lite tur i södra Sverige, enligt säker källa. Kanske inte i kruka, men i rabatt. 

 

Överblivna taxus cuspidata efter sensommarens häckplantering och kvitten. 

I helgen är det första advent och jag fortsätter att jobba på stämningen.

På fredag ska vi ha adventsmingel i trädgården för föräldrar och barn i yngsta sonens klass. Glögg, skinksmörgås, kakbüfe,  marsmallowgrillning och tipspromenad står på schemat. En vågad satsning helt utan reservplan, så förväntningarna på vädergudarna är stora! Hoppas på bättre tur den här gången.