Det bar gått två år sedan sist och söndagen den 1 juli är det dags igen. Hundratals trädgårdar i hela Sverige håller öppet för trädgårdsintresserade besökare, så även mitt lilla rike i Grimmered i Göteborg. 

Mitt bloggande har gått på sparlåga den senaste tiden men det gör inte mitt trädgårderande. Våren och försommaren har varit intensiv med bland annat fiberdragning, häckbyte, trädgårdsresa i England samt en närmast förtvivlad kamp mot ihållande torka. Men till slut kom regnet och även om den fagra försommarblomningen är nu ett minne blott, har växterna uthärdat den tidiga värmeböljan och det finns mycket skönhet att uppleva.

 


Vad kan besökarna förvänta sig? 

Först och främst är trädgården inbäddad i häftiga omgivningar, vilket naturligtvis inte är min förtjänst, men bidrar starkt till den positiva upplevelse som jag hoppas alla som kommer hit tar med sig. Jag vill gärna tro att jag har nyttjat vår tomts förutsättningar  med respekt för den göteborgska naturen. Få allmänna slutsatser låter sig dras, förvisso, det är ju en resa var och en måste göra på egen hand,  men anpassning till de rådande omständigheterna på tomten är en fråga om överlevnad som åtminstone jag hela tiden behöver bli påmind om. 

 


Blomningen är sparsam hos mig just nu men den som gillar tusen nyanser av grönt tror jag inte blir besviken. Jag har med åren utvecklat en passion för det jag kallar bladväxter, dvs perenner, träd och buskar med vackra blad och ofta oansenlig och /eller kort blomning. (Den som vill se förförisk blomning vill jag tipsa om rosenfesten i Trädgårdsföreningen samma dag.)

  


Du som endast en balkong har eller vars intresse har växt ut tomten kan få tips och ideér om krukodling. Jag har i 14 år testat att odla buskar och perenner i behållare och jag förvarar alla dessa utomhus utan några särskilda skyddsåtgärder, året om. Det ger en rätt så bra uppfattning om vad  som klarar sig. Det finns också plantor till försäljning, främst hostor och gräs. Dessa är delade i höstas och väl rotade i sina krukor. Mina söner kommer att sälja förfriskningar till en blygsam   kostnad. 

Vill du göra en trip och besöka flera trädgårdar vill jag tipsa om mina vänners närliggande trädgård i Ekebäck, ” Ekebäcksprojektet” respektive ”Trädgård i Torslanda” som också har öppet. 

Väderprognosen är lovande, så ge dig ut på en inspirationsresa! Om ett par år är det kanske du som tar emot besökare.