Jag bedriver en omfattande krukodling och skriver med jämna mellanrum om ettåringar, dahlior, fuchsior, hostor, gräs och unga träd i kruka. 

Krukor har mycket fördelar och är ofrånkomliga om man vill inreda en entré, balkong eller uteplats. Nackdelen är att det är en ganska arbetsintensiv verksamhet.  

Krukorna behöver en del tillsyn. De behöver vattnas flitigt i torra perioder, det går åt mycket jord, mycket lecakulor, mycket vatten och mycket näring helt enkelt. Tömningen av ettåringarnas och dahliornas krukor på hösten är verkligen inte upplyftande och träden och perennerna kan behöva skyddas på vintern. Mina krukor är väldigt tunga, och tyngre blir de för varje år som går, tyvärr....Underlag av trä behöver skyddas från dräneringsvatten. Listan över vad man ska tänka på en lång.

Men den som hittar fungerande rutiner och hjälpmedel belönas med en fantastisk möjlighet att förvandla en kal plats till en frodig oas. 


Vad vore den här - för tillfället även smutsiga - trappan utan krukor?  Entrén får bara ett par timmars sol tidigt på morgonen, så här passar pensé, hosta och senare på säsongen fuchsia. 


Nu har hostan 'Fire Island' börjat kampen om att vara blickfång nr 1 på trappan lägre fram

Vårkrukorna som jag planterade redan i början av mars har nu artat sig och gör sitt bästa som humörhöjare. Gyllenlacken testar jag för första gången och den har infriat alla mina förväntningar med råge. Den gör sig fantastiskt bra med penséer och verkar tåla skuggigare läge också, vilket man får göra om man vill ackompanjera penséer. Fast jag kan erkänna ett jag flyttar krukan med gyllenlacken till en soligare plats då och då. Färgerna på gyllanlack borde falla de flesta i smaken, så man kan undra varför den inte slagit igenom som vårplanta i kruka. Jag tycker den är svår att få tag på. 


Gul, aprikos och lila på samma plantaJag älskar dessa varma odefinierbara färger på gyllenlack, men det finns även en svalare syrenlila variant 

 Primula pubescens 'Nanni' passar fint in i färgskalan. Efter blomningen kommer den ner i rabatten, är tanken.

 


Här även en "namnlös" primula med blommor som påminner om rosknoppar. Den gillar också skugga. 

 


Toffelblomman är jag inte lika betuttad av som av gyllenlacken men visst fungerar även den

  


Den här klockrankan är nu avhärdad och behöver växa till sig under sommaren för att förhoppningsvis blomma i höst, om den ens hinner gå i blom. Gammalt cd-ställ får hjälpa den unga plantan upp mot staketet. Experimentsådd för i år, men bladen är redan utöver det vanliga. (Jag tog bild ovanifrån för att ni ska slippa se vad som finns bakom staketet)

Krukor som mobil trädgård är ett viktigt inslag i inredningen hos mig och jag kommer att hålla på så länge jag orkar. Flera inlägg i ämnet följer .