....har aldrig varit bättre. Lyckan över att komma hem på eftermiddagen, gå runt i ljummen magnoliadoft och upptäcka dagens händelser på marken, på väggarna och i trädkronorna är obeskrivlig. Det är bara umgänget med barnen som kan mäta sig med den. Det finns ingen annan plats i hela världen där jag hellre vill vara just nu. Eller någon annan gång för den delen (möjligen kan jag ta en liten resa mitt i mörkaste vinter, kanske).

Det slår mig att jag har grävt ner mig själv på min skogsbacke. Djupare och djupare för varje år och varje spadtag. Likt mina lantbrukarförfäder som bodde på samma plats i generationer. De hörde hemma där det växte. De odlade sin mat, jag odlar mitt välbefinnande. Det är i grunden samma sak. 

Vi måste vara en krympande skara människor som är modiga (eller fega?) nog att göra oss så härligt beroende av en plats. Är det någon som känner igen sig? Rädslan för att behöva lämna trädgården, oron för att inte orka i framtiden? Skräcken att inte få vara med om det som händer just nu, att se sin egenhändigt skapade trädgård vakna till liv. Och den fullständiga lyckan över att ha den här och nu. 


Mobil trädgård med substitut för damm. 

 


Den rödbladiga japanska lönnen som är på väg att slå ut är en fröplanta som jag har tagit hand om sedan den var 10 cm liten. Hostorna har också flera år på nacken och är på väg upp i sina krukor.


Bärnsten och vinrött

 

Jag har aldrig varit med om att alunroten vaknat till liv så tidigt. Några av dem har blomspiror redan. 

 

Solfjäderlönnen i alunrotrabatten 

 

En annan tjusig lövsprickning, uppstamad karagan

 


Uppstamad rödbladig ormhassel

   


På norrsidan täcker liljekonvalj marken under klätterhortensia. Det tog nästan tio år att få den att sprida sig. Bergenia blommar längre bort. I bergsprickorna växer självsådd akleja.

 


Stjärnmanolia, rododendron, flocknäva och blåbär. Blåbären blommar just nu och det ser ut att bli mycket bär i år. 

 


Både vitsippan och förgätmigejen har valt platsen själva


Och färgprakten:


 

Våren hos andra bloggare kan du uppleva via länksamlingen Blommig fredag