De som tittar in hos mig då och då har förstått att min trädgård är numera skyddad av rådjursnät. De kan fortfarande komma in, men besöken har minskar dramatiskt. Rådjursgänget går snällt längst nätet utanför men hoppar inte över. Nätet var tänkt att vara provisoriskt under våren men vi har behållit det och mitt blodtryck är numera nere på 90/55 (faktiskt, jag får det uppmätt när jag lämnar blod) så mycket lugnare har livet blivit. 

Och det innebär också att jag kan för första gånger tillåta mig att frossa i butikernas utbud av tulpaner och hyacinter och allt sådant jag aldrig fick behålla tidigare. 

 

50 st Purissima har det blivit för 100 riksdaler

 

Och 40 hyacinter för 80 kr.  Heja Lidl!

Tanken är att samplantera tulpanerna med hyacinterna och hålla tummarna för att deras storhetstid inträffar samtidigt. Det är något som, jag misstänker, egentligen bara händer på de holländska lökodlarnas hemsidor. Ja, förresten, dagliljornas timning är inte att förglömma, de bör utveckla sina överhängande blad lagom när lökväxterna vissnat ner. Den som lever får se hur det går. 

Helt utan tulpaner har jag i ärlighetens namn inte varit, jag brukade köpa låga sorter som inte är så tjusiga men som går att täcka med nät. Låga sorter är också mer praktiska när det gäller nedvissnandet, som jag har fobi för. Vårträdgården får under inga omständigheter se skräpig ut, förfall hör hösten till. Att gräva upp tulpanlökar är inte heller ett alternativ som passar mig, förvaringen blir besvärlig. Tulpaner som jag odlar i kruka gräver jag ner på avlägsna platser. Att slänga finns inte på kartan.


Här åkte nätet av inför fotograferingen och på igen efter. Svart nät stör inte så värst. 


Gillenia är bra samplanteringsperenn till tidiga lökar

 

Kombinationen hostor och lökväxter är en klassiker 

 

Och kärleksört är lämplig också 

Nu är det helg och om drömmarna ska få chansen att bli verklighet måste jag ut och gräva. Men först blir det en runda till plantskolan som lockar med rea, en höstfrestelse som jag inte heller kan motstå.

 

Flera frestelser finns hos Helena, på hennes blogg Bland rosor och bladlöss.