Det är så här det kommer att börja. Några enstaka snödroppar gör ingen större skillnad för mitt stämningsläge, men när ett helt gäng krokusar slår ut - och klarar sig undan från rådjur - då höjs humöret en sträck för varje dag.

 

Sedan får man bakslag, det vet man ju, men då har man kanske hunnit inhandla lite penséer som piggar upp på trappan.

  

Att odla korta, knubbiga tulpaner i kruka är ett bra sätt att göra sin krukplantering lite annorlunda. Man kan lätt tidigarelägga blomningstiden genom att ta in krukan i uppvärmt uttrymme på vårvintern, eller bara genom att ställa den vid söderväggen. Vi har vår entrétrappa i norr, där håller de sig fräscha länge i knoppstadiet sedan.


Minipåskliljor är glädjespridare som jag har många av runt mina hostor. 


Julrosen är giftig och slipper bli uppäten. Längre bak en svavelpion med fantastiskt vackra blad. Mitt exemplar är en fröplanta och blommar i stark cerise, men det är helt ok. Ännu längre bak en japansk lönn med röda grenar som jag skrev om i mitt förra inlägg.

 


Körsbärsträdet blommar kort i maj. Då är det vår på riktigt.

 
Under trädet har lungörten spridit sig med besked


Kungsängslilja tillhör de lökväxter som blir större och fler med tiden. Här två blommor på samma stjälk. 

 


Jag har kungsängsliljor runt mina pioner och tanken är att matcha pionernas blad, som är ju också röda vid utsprånget. Tyvärr är jag inte nöjd med pionerna och de har levt farligt de senaste två åren. Men de får en säsong till för att visa framfötterna och det kan de delvis tacka kungsängsliljorna för. Jag vill ju helst inte störa deras spridning. Ja, det här var ett av mitt livs många dilemmor. 

 

Här växer kungsängslilja under en flikbladig fläder. I förgrunden älsklingen, ett gulbladigt hakonegräs. 

 


Får vi uppleva det här igen?

Ja, det får vi hoppas.

 


Jag misstänker att länksamlingen Blommig Fredag kommer att slå publikrekord denna helg.