Nu har våren brett ut sig. Man behöver inte längre ligga på backen för att komma nära en liten snödroppe, nu finns det stora blommande fält av vintergäck, krokus, vårljung och julrosor lite varstans. Min vana trogen slank jag in Trädgårdsföreningen och försökte ta några landskapsbilder på våren. 

 

Nu kan vi till och med  njuta av växtkombinationer. Påskiga färger på vintergäck och krokus

 

Julrosorna har blommat länge nu

 

Vårljung skulle jag så hemskt gärna vilja lyckas med hemma. Jag har tre plantor som verkar ha etablerat sig och slår ut inom ett par veckor. Ljung ser man sällan i våra trädgårdar, vilket jag tror beror på att man sammankopplar dem med sur jord. Det är en sanning med modifikation.  Med sand och grus kommer man faktiskt längre än med torv, när det gäller ljung. 

    

Träden grönskar inte än men soliga dagar kan man njuta av deras vackra grenverk mot en klarblå himmel

 

Hemma på min lilla täppa finns mycket att iaktta. Jag tar en runda morgon och kväll för att inte missa något. Bambi gjorde sitt första besök i veckan och tog lite av varje. Jag har lagt ut pinnar med antirådjursmedel, men kan omöjligen skydda allting. Grannkatterna patrullerar dagarna i ända, men de kan inte heller vara överallt på en gång. Mest orolig är jag för tulpanlökarna som jag fick av min mamma. Ursprungslökarna är från mormor. 


Rabarber, blå bägarkrokus, vit bergenia i kopp, krokus, scilla, svavelpion, krokusar igen och sist en primula som jag fick i av en trädgårdskompis förra sommaren och som jag ser nu i blom för första gången. Till nio plantor har jag delat tuvan hon gav mig, så den ska bli en inramningsväxt i någon rabatt så småningom. Jag har inte hjärta att klippa ner gräsen. Fast idag delade jag mitt japanska blodgräs (kruka) som jag nu har i överflöd. 

 


Den här julrosen kommer att blomma en bit in i maj om jag känner henne rätt

 


Dagliljan gör ett utmärkt jobb redan på tidig vår. Så här års är det uppenbart att de - med sina gulgröna, välformade blad  - är en perfekt bakgrund till tidiga små lökväxter. Fast det kom jag inte på i höstas. En anledning kan vara att varje höst tänker att jag kommer att dela mina dagliljor till våren, men det hinns aldrig med.  De får en massa gödselvatten i stället. 

Och med det glider vi in vårens stora dilemma, vad göra med alla delade växter man inte har plats för. 

Jag håller just nu på att förkultivera mina dahlior. De flesta knölarna behöver delas för att få plats i sina krukor och jag har en del som jag måste göra mig av med. Är det någon som bor i närheten och är intresserad av att ta hand om dem? Eventuellt byta? Hör av dig i så fall. Kontaktuppgifter finns under Presentation.

Du kan resa landet runt och spana efter vårtecken på Annicas blogg, Det grå huset på kullen. Länk finns högt upp i sidopanelen.