Visst kan jag fota en och annan snödroppe eller vintergäck. Någon uppstickande tulpanlök finns väl också, en lungört i knopp eller små ljusgröna dagliljeblad. 

Men vårkänslan, den har inte drabbat mig ännu. 

Åh, vad jag avskyr vårvinterns dubbla budskap! 

Ljuset är här, solen ligger lågt och når dammråttorna under soffan i husets innersta del.  När solen värmer köket i söder vill jag inget hellre än att rusa ut med kaffebrickan och sörpla i mig dropparna på en solig plätt sittandes med ryggen mot husväggen. Men väl ute blir jag genomkall på fem minuter och snart står jag inne i köket igen och låter rinnande varmvatten tina upp mina frysna fingrar. Hårt fysiskt arbete håller ju kroppsvärmen uppe, i och för sig, men att jobba med jorden går ju inte. Backen är frysen och växterna låtsassover. 

Den blå himmeln är en liten tröst. Jag går runt i trädgården igen, inventerar sysslorna och misstänkta döda växter, märker ut nya kantlinjer för en platt och tråkig rabatt. Jag tar några bilder och konstaterar att jag, trots ett års innehav, ännu inte behärskar mitt makroobjektiv. 

Kanske är det läge att göra något åt saken? In igen. Instruktionerna ligger på paddan, men jag kommer aldrig dit utan fastnar på trädgårdsbloggar. Tröstar mig med att andra längtar lika intensivt, jag är i mycket gott sällskap.

 


Jag blir lite förvånad när jag tittar på ett färskt videoklipp från en av Skandinaviens mest kända privata trädgårdar. Trots en gynnsam zon är det inte mycket vår att hurra för där heller, men jag gör en insikt. 

Kändisträdgården i fråga är en välplanerad, klassisk trädgård i engelsk stil med häckar, grusgångar och överdådiga perennrabatter och den verkar helt sakna gräsmatta. Vi brukar, även jag, hylla den här typen av trädgårdar. 

Fast en sak ska ni veta, så här års är den en synnerligen deprimerande syn. Vågar man uttala sig så om Claus Dalbys trädgård? Nä, nu blir jag lite knäsvag. Det är inte så jag menar. Men mycket bar jord blir det.

Så när jag lyfter blicken från paddan älskar jag helt plötsligt den gråvita tonen på mina halvfrysna gräsytor och är tacksam för mina vintergröna växter. 

I väntan på blommande vårlökar får det här duga...


Då på vårfrånten ser det inte så glatt ut just nu


Nu undrar jag hur andra tänker kring våren så här i början av mars