Spaljéer och växtstöd känns som en Achilleshäl, för att inta tala om pergola. Jag är minnsann mångsidig (👍) men jag snickrar inte. Är därför hänvisad till att köpa färdiga produkter och då blir funktion och effekt därefter. Oftast ok när det gäller växtstöd men mindre bra när det kommer till spaljéer. Fast jag har en spaljé som en snygg och funktionell och som jag älskar. 

   

Jag brukar låta en klockranka växa i den.

Men! Vi har faktiskt en platsbyggd kombinerad bänk/staket/spaljé, som min man byggde för säkert mer än 10 år sedan. Målningsprojekt i år, uscha mig. 

  

Designen är relativ tydlig på denna vinterbild.

 


På ena sidan står denna kameleontbuske i kruka. Det funkar överraskande bra, den har inga problem med vintrarna i kruka här på Västkusten. 

I brist på välförankrade byggen får uppfinningsrikedomen blomstra. Jag låter mina favoritklätterväxter suga fast sig i berget eller klänga runt större träd och buskar. Berget förser växterna med vatten så det är en utmärkt lösning. Svårare blir det när man försöker para ihop växter som ska leva med varandra.


Gamla tallar är stabila och klarar mycket tyngd. Men klätterhortensian är inte lika glad. Här med små solblekta blad, vilket huvudsakligen beror på dålig tillgång till  näring och vatten.

Jag tänker mig att vår kuperade, delvis bergiga tomt gör behovet av pergola något mindre påtagligt. Att en platt trädgård kräver väggar, tak och höjd på ett annat sätt. Fast jag ska villigt erkänna att jag saknar en snygg pergola att krypa in under.