Jag har en del mörka väggar i min trädgård. Inte bara husets utan också en del tråkiga staket. På grund av tomtens topografi kan man inte använda sig av häck i den utsträckning som det behövs yttre väggar, så jag har lärt mig att acceptera inramningen som den är.  Jag försöker i görligaste mån pynta väggarna och staketen med planteringslådor, spaljéer och annat som man kan vila ögonen på. Det ägnas mycket kraft åt att lista ut fiffiga lösningar för vertikalt odlande och jag är på ständig jakt efter nya idéer.

Det här bilden är tagen från vår balkong på övervåningen och det är också utsikten från vardagsrummet på markplan. Den tomma ytan är sparad till mina drömmars växthus. Planket är pyntat med alunrot, soffa och spaljé. 

 


Klematis vid husväggen i söder


På Chelsea Flower Show 2011 fanns en hel del dyrbara lösningar för vertikal trädgård som var en helt ny upplevelse för mig. 

Som den här: 

Kompositionen är en del av en större vägg

Lite rörig bild, men jag vill visa den i sin helhet för att demonstrera dimensionerna

 


En annan modell från 2013Jag var betuttad men skeptisk samtidigt. En grön perennvägg är läcker men gör sig bäst på ett köpcenter, tänker jag. Det skulle ge ett överdesignat intryck i en villaträdgård, kan jag tycka. Alunroten klarar dessutom inte den svenska vinter så här upphängt, utan minsta skydd.

Och då dök plötsligt idén till den här pallen upp:


Nyplanterad


Det är inte jag som är uppfinnaren. Ursprungligen kommer inspirationen från Kalifornien. Bilder och tillvägagångssätt fanns på en blogg vid namn Life on the balcony och nådde mig via tips från Anna Vattenkanna för ett par år sedan, ni kanske minns.  

Jag tyckte att det var en genialt enkel idé, ett prestigelöst hemmabygge som inte behövde kosta så mycket, tack Anna Vattenkanna! Dessutom kunde jag involvera barnen, det var ett perfekt målarprojekt för dem. Jösses,  vad de älskade att kladda med den! Färg hade vi över efter att ha målat huset tidigare samma år.


Hosta, tiarella, ormbunke och hosta igen. På toppen koreansk plymspirea, som dock inte syns på den här bilden. I vänster hörn ser man markduken.


Det svåraste var nog att komma över en pall med lagom avstånd mellan brädorna. Jag underkände många men med facit i hand kan jag säga att höjden är den viktigaste faktorn, eftersom den påverkar jorddjupet för planteringen. Varje cm är betydelsefull. Samtidigt påverkas vikten, som man inte heller kan bortse ifrån. En mindre pall, med bara en sektion, utan mittenbräda, kan räcka.

 

Tillfällig hemvist vid staketet 

Enligt instruktionerna, som finns i ett inlägg från 5 mars 2011 på bloggen Life on the balcony, (How to turn a Pallet into a garden?) fäster man markduk på baksidan med hjälp av häftapparat. Växterna behöver rota sig och binda jorden innan pallen kan ställas upp mot en okänslig vägg/mur/balkongräcke. Jag har testat men konstaterat att vattenförsörjningen var problematisk, så jag la ner pallen igen mot en starkt lutande klippa. Jag valde tåliga perenner som återkom, trots extrem vinter, som förväntat. Hosta är mycket pålitlig och härdig även i kruka. I vänster hörn blommade en hängverbena över sommaren. Jag älskar att bryta symmetrin.Kanske du gillar

Öppen planlösning