Egentligen är det ett risktagande i sig att plantera grön-, gul-, röd- och bärnstensfärgade sorter i samma rabatt eftersom de har något olika krav på sol. Rödbladiga får de mest intensiva nyanserna i  full sol medan lime- och bärnstensfärgade kan lätt få brända blad om de utsätts för stark sol. Halvskugga är en fungerande kompromiss, men man kan ändå tänka på att de ljusbladiga helst inte ska ha sol på sig mitt på dagen. En högre kontrastväxt kan tjäna som skydd.

Utbudet är enormt, särskilt på sensommaren. Hittar man inte sin favorit på sin plantskola har Tuijas växter Sveriges, tror jag, bredaste sortiment och postorderförsäljning på sin hemsida. Jag har inte provat, men har besökt plantskolan i Blekinge (Kyrkhult) den är en pärla. Själv handlar jag mest på Botaniska Trädgården i Gbg, där kan man också studera sorternas överlevnadsförmåga på senvåren i rabatterna längst huvudstråket. 

Det är ogörligt att omnämna alla de sorter jag har prövat. Att de sparade etiketterna är betydligt fler än de levande plantorna, kan jag dock avslöja. Jag nämner mina absoluta favoriter och några som jag bara kan avråda ifrån. Tyvärr omfattar den senare kategorin ofta mycket snygga och udda varianter.

Till att börja med är snarlika klockvippan (korsning mellan Heuchera och Tiarella) ett mycket tåligare släkting som också lämpar sig bättre som marktäckare. På plantskolan kan de vara mycket svåra att skilja åt, men växtsättet är annorlunda, klockvippan revar och breder ut sig. Jag ser sällan den som marktäckare i trädgårdar, vilket är synd.

 
Heucherella  'Tapestry'  vid inköp sommaren 2010

Och i november 2013

En mörkbladig alunrotfavorit är Rachel, äldre sort, med röda blad som skiftar i grönt. Det finns mera attraktiva rödbladiga sorter, men Rachel har underbara rosa vippor och återkommer utan krångel varje vår. Liten eller medium i växten med medelstora blad. 

'Rachel'

Brownies färg påminner om Rachels, men plantans storlek är XL. Den blommar lääänge med vindtåliga  vita vippor. Hos mig övergår Brownie i mörkgrönt under sommaren, bladens undersida skiftar i lila. Växer fort.

Brownie i november. I förgrunden favoriten 'Paris'

En i mitt tycke görsnygg alunrot är 'Paris'. Blågröna, silverskimrande blad och intensivt rosa blommor, ganska liten men mycket iögonfallande. 

Nyss hemburen från Botan


'Paris' i blom till vänster

'Paris' längst ner i höger hörn

Den bärnstensfärgade jätten i mitten på fotot ovan heter 'Southern Comfort' och kan bli 50-60 cm i diameter. Den varierar mycket i bladfärg beroende på solexponering. Intill den lilla lönnen är den mycket grönare med rosalila undersida på bladen. Jag förlorade två av mina tre plantor i våras, men sorten har två kalla och snörika vintrar på sin meritlista, så jag ersatte dem snabbt. En annan mycket trevlig orange-rosa-lila historia är 'Marmelade'  på bilden nedan, med mindre blad men bra och stabil tillväxt. 

Av utrymmesskäl blir det ett fjärde inlägg i morgon med bl a varningstecken för några förföriska snyggingar.

Tack för idag, nu är det läggdags.