I min lilla serie om växter med prydnadsvärde vintertid har turen kommit till heuchera (alunrot), tiarella (spetsmössa) och heucherella (klockvippa). Jag har en hel rabatt på temat som jag lite vitsigt kallar för "alunroteln". Detta är ett älsklingstema för mig och jag tänkte dela upp inlägget i tre delar. Idag skriver jag om min inspirationskälla, i morgon (förhoppningsvis) om mina allmänna erfarenheter och sist omdömen om några enskilda namnsorter.

Inspirationen kommer från mitt första besök på Chelsea Flower show.  

Lycklig och förväntansfull vid ingången

I den stora paviljongen inne på utställningsområdet trängs hundratals utställare som har specialiserat sig på en viss släkt. Det kan se ut så här:

Rosor, klematis och lupiner i massor på Chelsea Flower show

Ett par stycken av alla dessa framstående odlare visar heuchera, tiarella och heucherella. Visningsrabatterna ligger förstås i lagom ögonhöjd. Den lilla jord som inte täcks av de perfekt rundade plantorna döljs med tjock smaragdgrön mossa. Belysningen är sänkt men välriktade spottar belyser de mest spektakulära exemplaren och i ett hörn lyfter den "varma" jordens ånga och lägger sig mystiskt över detta miniparadis. Det enda som fattas är tystnad och fågelkvitter. Hela härligheten är naturligtvis väl avgränsad från omvärlden och det är just de svarta väggarna som gjorde att jag genast visste var nånstans i min trädgård allt detta skulle flytta in. 

Minst sagt tilltalande, eller hur?

Chelsea Flower Show 2010

I flera år har vi från vår soffa i vardagsrummet stirrat in in mörk plank som avgränsar trädgården från en stig som leder upp till skogen. Det har inte gått att plantera något eftersom det är berg under den torra och eländiga grässvålen. Alunrot har ytligt rotsystem, 25-30 cm jordlager räcker gott och väl och när jag väl började gräva - dagen efter hemresan från London - upptäckte jag att det fanns lite håligheter i berget där små japanska lönnar kunde få plats. Det fick ändå bli en upphöjd rabatt, vilket är en klar fördel av flera anledningar. 

  

Min version. Sommarvy från vardagsrummet.

Från sidan

Och för att inte helt tappa fokus från vinteregenskaperna en bild från förra veckan:

November 2013 (med belysningssladd i bildens mitt)

Forts följer.

Tack för idag! Nu blir det en tripp till Tjolöholms julmarknad.