Jag frösår inte prydnadsväxter på någon större skala, då det är lite besvärligt utan växthus, som jag saknar, men i våras sådde jag sommarblommor. Jag har uteslutande perenner, buskar och träd i rabatterna och odlar sommarblommor endast i kruka. Syftet är att dekorera våra uteplatser. Och när det gäller blommor så tycker jag utan tvekan att 'more is more'.  Vill man ha mycket av allt får man tänka på kostnaderna men det viktigaste är att det är jätteroligt när man lyckas att dra upp dem från frö.

Valet föll på luktärter och zinnior. Luktärter skulle jag ha för att få höjd och för att det var så himla "lätt", fick jag för mig. 

Zinnia valde jag dels för att min mamma har ett fantastiskt inspirerande bestånd varje år (visserligen på varmare breddgrader, men ändå), dels för att jag är väldigt förtjust i färgskalan som zinnia bjuder på. 

Zinnia vid den varma garageväggen i västerläge hos mamma och pappa

Jo, hur ska jag summera mina erfarenheter? 

Att mamma frösår Zinnia direkt på växtplatsen och tycker att de sköter sig själva var inte riktigt relevant med tanke på skillnaderna på klimatet. Fröpåsarnas odlingsråd och beskrivning får man ta med en nypa salt.  Jag sökte på nätet, men hittade tyvärr väldigt lite om andras odlingserfarenheter på svenska.

Jag sådde inomhus i början av mars. Fröna grodde snällt i vardagsrummet, inte lika snabbt som luktärterna, men de grodde och blev små rangliga plantor på ca 10 cm. Men sen blev det tvärstopp. Inte ens när de fick komma ut på den varma och skyddade altanen i början av maj hände det något. Och då direktsådde jag i ett stort zinkfat ute och försökte glömma projektet. Nu tog fröna god tid på sig innan de grodde och sedan fortsatte utvecklingen i sakta mak. Inte förrän i augusti började de blomma ordentligt och då har vi ändå haft en varm sommar. 

Zinnia i zinkkruka. Bilden är tagen den 21 augusti 2013

En kort sort, 'Lilleput Mix'

Trots den tröga starten kan jag tänka mig att så Zinnia igen. När Zinnian väl börjar blomma håller sig blomman väldigt länge och passar fint även i bukett. Hon förlåter en om hon inte får vatten några dagar, det är nog värre med värmebristen.  Men det bästa av allt att den ena blomman är inte den andra lik och det är spännande att se på vilken form och färg knopparna utvecklas till. 

Du kanske gillar:

Fuchsia