Namn Marta Ronyai
Hemstad Göteborg
E-post Mronyai@gmail.com
Mobiltelefon 0702-868588

Jag har en passionerad kärleksrelation till en kuperad trädgård i västra Göteborg. En bergsluttning i nordväst, en tallskog i söder och en dalgång i öster utgör omgivningarna till mitt livs viktigaste scen: här kopplar jag av, får välbehövlig motion och umgås med familj och vänner. 

Historien började för 12 sedan. Vi letade efter centralt boende med dubbelgarage för förvaring av sambons Fiatsamling och hittade ett naturskönt beläget mörkbrunt hus som med råge uppfyllde våra önskemål. Det blåbärsklädda berget, utsikten över dalen och den skyddande skogen  var ren bonus och jag föll pladask: här skulle våra pojkar växa upp. Jag hade börjat att gräva upp ett grönsaksland redan innan vi fick nyckeln till huset. Sedan våren 2004 bor jag här med min man och våra två söner.

Trädgården har under åren blivit min arena för frihet och kreativitet och jag undviker därför att sätta etikett på den. Det skulle kännas begränsande och jag vill vara fri i mitt rike. Odlingsbetingelserna styr tillräckligt. 

Jag gillar det mesta och har ingen utpräglad stil eller förbestämt tema.  Men den enskilda växten är underordnad helheten,  prydnadsvärdet är underordnat funktionen och odlingsresultaten är underordnade miljötänkandet. Däremot kan jag inte påstå att färgen är underordnad formen, eftersom jag älskar färg och vill ha en blommande trädgård. Favoritfärgerna är rött, orange och cerise i varma nyanser, helst i kombination. Jag strävar efter utspridd blomning som ger färg och omväxling under hela växtsäsongen men gillar också barrväxter som bär upp trädgården på vintern.

På friland är det perennrabatter med karaktärsväxter som dagliljor, pioner, alunrot, hostor och liljor men jag har också en samling av krukodlade fuchsior för att förstärka intrycket av en överdådigt blommande trädgård under den senare delen av säsongen.  Det finns en del yngre träd, bl a  små japanska lönnar, korstörne (Gleditsia triacanthos) och judasträd (Cersis canadensis), kärrek, cornus controversa som jag ömmar för.

Jag är mycket förtjust i tanken att inte endast betrakta sin trädgård som en snygg inramning till huset  utan också som ett grönt vardagsrum med möjlighet till många olika aktiviteter för hela familjen. Trädgårdsarbetet är träning i både kondition och avkoppling (!), sittplatserna inbjuder till måltid och vila, gungan och gräsytorna till lek och i en uppblåsbar bassäng badar vi när vädret tillåter. Sommartid gör jag det mesta utomhus, skalar potatis i hammocken, gräddar våfflor och styrker kläder på altanen.  I mina trädgårdsdrömmar finns en badtunna och ett stort växthus/orangeri så vi kan odla och flytta ut ännu mer.

Vi välkomnar besökare - enskilda eller grupp - på överenskommen tid. Överskottsplantor kan finnas till försäljning. Adress och vägbeskrivning finns på Trädgårdsriket. Klicka på "Sök trädgård" och skriv "Martas rike" i fältet för fritextsökning. Klicka på bilden så hittar du relevant information inför ett besök. 

Bilderna är tagna av mig i min trädgård, om inget annat anges. Fråga gärna om du vill låna.

På trädgårdsbloggar delar vi ut mycket beröm till varandra, men jag hoppas du hör av dig även när du upptäcker felaktigheter, har en annan uppfattning eller tips om förbättringar - på bloggen eller i trädgården.